top of page

10 korakov, kako najti odličnega poročnega fotografa

Updated: Jun 9, 2020 

Vaše poročne fotografije so nekaj, kar boste hranili za vedno. Zato morate poskrbeti, da boste našli popolnega poročnega fotografa.


Ko se medeni tedni končajo, pride trenutek, ko boste prejeli vaše poročne fotografije. Sprehod po ulici, ponosen objem z očetom, razrez torte, fotografiranje z družicami,.. lahko se ozrete na vse te posebne trenutke in se spomnite enega najsrečnejših dni svojega življenja - ne samo zdaj, ampak tudi v prihodnjih letih.
Sledite tem navodilom in poiščite popolnega poročnega fotografa, ki bo ovekovečil vaš dan.


1. Korak: Poiščite vaš slog

Preden pričnete raziskovati teren, se morate najprej odločiti, kakšno fotografijo imate najraje. To vam bo olajšalo delo in pomagalo ugotoviti, kakšen tip fotografije želite za svojo poroko. Naj vas navdihne! Preživite čas za raziskovanje vseh vrst slik, ki jih imate radi, od posnetkov dekorja do mnenj strank. Če imate dobro zbirko navdihujočih fotografij, poskusite zožiti tisto, ki vas pritegne, in analizirajte, kaj se vam in partnerju zdi najbolj pristno. Morda so to formalno oblikovani portreti, klasični fotografski slog ali lifestyle fotografiranje. Če imate radi ostre in visoko kontrastne posnetke, je fotograf z občutkom za dramo morda prava izbira za vas. Ne pozabite, da vam ni treba biti omejen na določen slog, saj lahko številni poročni fotografi ustvarijo kombinacijo portretnih in dokumentarnih posnetkov, mešanico črno-belih in barvnih slik ipd. Če pa imate radi določen slog, se je potrebno osredotočiti na fotografe, ki so v njem specializirani.2. Korak: Preveri spletno stran

Previdno preverite spletna mesta in bloge potencialnih fotografov in si oglejte fotografije drugih porok. S tem boste dobili predstavo o svojem slogu. Kako ujamejo trenutke, ki so za vas pomembni? Na primer mama, ki je pomaga obleči poročno obleko, ali čustveni prvi pogled? Če je mogoče, si oglejte socialna omrežja kot so: Facebook, Instagram. Ali je odziv strank pozitiven? Kako reagira fotograf? Kako sodelujejo s svojimi sledilci na Instagramu, se zdijo prijazni in osebni?
3. Korak: Preglejte albume s kritičnim očesom

Med pregledovanjem albuma, bodite pozorni, ali fotograf lovi skrite trenutke. Trenutki kot so, ko se ženin in nevesta drug drugemu smejita, si zreta v oči, nevestina mati je ravno potočila solzo,.. Zelo pomembno je, da fotograf lovi spontane, iskrene trenutke. Čeprav sta oba pomembna, si želite videti tudi nasmejane posnetke svojih prijateljev. Si to želita? Ima to vajin fotograf?


4. Korak: Oglejte si nekaj celotnih poročnih albumov

Ne utemeljite svoje odločitve na podlagi tega, kar vidite v galeriji vrhuncev ali v albumu fotografa. Zaradi dobrega razloga fotografi potencialnim strankam pokažejo portfolio svojih najboljših slik z različnih porok in tako vidite najboljše od najboljših. Težava pri tem je, da ne vidite celostne podobe njihovega dela. Pozanimajte se o dveh ali treh polnih galerijah pravih porok, ki so jih posneli , da boste bolje spoznali, kako lahko izgleda vaša celotna zbirka fotografij po poroki. Če vidite, da so fotografije iz polne galerije približno tako dobre kot tiste, ki so bile izbrane v galeriji vrhuncev (torej so vse tako dobre, da se ne morete odločiti!), Ste na pravi poti!


5. Korak: Spoznajte jih

Če vam je všeč to, kar vidite na njihovi spletni strani, pokličite in preverite, ali so na voljo za vaš datum poroke. Če so na voljo, pošljite uvodno e-poštno sporočilo z informacijami o vas in bodočem zakoncu, dogodku in viziji za vaš dan. Organizirajte srečanja iz oči v oči s tremi do petimi potencialnimi fotografi, ki so na voljo za vaš poročni dan, če želite izvedeti več o njihovem delu in oceniti, ali so vaše osebnosti prepletene. Bodite pripravljeni na pogovor o poteku vašega poročnega dne, slogu poroke in idejah za svoje fotografije.6. Korak: Prepričajte se, da se bodo vaše osebnosti ujemale

Je fotograf navdušen nad vašo vizijo, ko jo opisujete? Ko fotograf ponuja predloge, jih predstavlja jasno in spoštljivo ali so sramežljivi? Če želite dobiti najboljše fotografije, se odločita za fotografa, ki je zabaven in drzen. Zagotovo bo ujel vse vaše trenutke, ne glede na situacijo. Da bi dobili najboljše fotografije, mora biti vaš fotograf dovolj samozavesten, da išče prave trenutke, se umiri, si privošči sproščen nasmeh in naraven odnos do gostov ter je dovolj miren in pozitivno naravnan.


7. Korak: Primerjaj pakete

Pomembno je, da ugotovite, kaj je vključeno v standardni paket in kaj je stvar doplačila. Zlasti ugotovite, koliko ur fotografiranja je vključenih. V idealnem primeru želite, da je vaš fotograf tam ves vaš poročni dan - od priprave do razreza torte. Medtem ko se paketi razlikujejo, od 6 do 12 ur, da pokrijete vse, od pripravljalnih dogodkov (priprave z družicami ali fotografij na prvi pogled) do konca sprejema. Običajno je bolje plačati za večji paket, če si želite ovekovečiti vse te trenutke. Razmislite tudi o tem, ali bi radi naredili zaročno fotografiranje/predporočno fotografiranje.

Preverite tudi koliko fotografov je vključenih v sam paket. Najboljša opcija je, ko sta poročna fotografa dva. Vsak ujame trenutke iz različnih kotov.8. korak: Ste dobili kakšno priporočilo?

Če se je nekdo pred kratkim poročil in so vam fotografije všeč, ugotovite, kdo je bil njihov fotograf. Druga mesta, kjer lahko dobite priporočila, so družabni mediji in spletna mnenja.

Ugledni fotograf ima veliko mnenj strank, ki bi jih rad delil z vami, ali pa vas vzpostavi v stik s prejšnjimi strankami. Če imate ožji izbor, se obrnite na fotografa in vprašajte, ali lahko preberete ocene ali se pogovorite s trenutno stranko? Priporočamo, da se pozanimate, kako je potekal dan, ali so dobili vse, kar so želeli, in če so zadovoljni s končnim rezultatom.


9. Korak: Pozanimajte se, kdaj dobite svoje fotografije

Ponavadi fotografije dobite v roku enega meseca, odvisno pa je od vsakega fotografa in seveda tudi od okoliščin. Vprašajte jih, koliko fotografij lahko pričakujete? Ali bodo visoke ali nizke ločljivosti? Ko govorite o retuširanju, se pozanimajte o možnostih retuširanja in posebnih učinkih (ki segajo od preprostega ravnotežja beline do lepotnega retuširanja do stiliziranih umetniških učinkov, kot so nasičene barve) in dodatnih stroškov za oboje.

10. Korak: Pripravite se na skupni dan

Ne pozabite, da je vaš fotograf profesionalec. Čeprav je to koristno, ne smete porabiti preveč časa, da sestavite podroben seznam zanj. Namesto tega jim posredujte svojo časovnico, dajte jim vedeti, katere fotografije bi radi imeli (na primer, da se fotografirate posamično z družicami) in nato jih pustite, da naredijo svoje delo. Če si želite, da bo vaš poročni dan objavljen na spletu ali v reviji, tega ne pozabite deliti s svojim fotografom.
Comments


bottom of page