top of page

Kako izbrati poročnega fotografa?Ker je poroka eden najpomembnejših dni v vašem življenju in ker si boste fotografije z veseljem ogledali tudi čez 50 let, je izbira fotografa še kako pomembna. Enako pomembno pa je tudi, da sami pri sebi veste kaj si želite in pričakujete od fotografa. Pripravili smo vam nekaj nasvetov, ki vam bodo olajšali izbiro poenostavili priprave na vaš posebni dan.


1. Izberite svoj stil


Ker je fotografov veliko, s tem pa tudi različnih stilov fotografiranja, je pomembno da ugotovite kaj vam je sploh všeč. So to žive in ostro nasičene barve, ali pa morda bolj nežni, vintage stil spranih tonov? Sprehodite se po spletu in preglejte različne albume. Tako boste lahko izluščili peščico fotografov za vaš ožji izbor.


2. Domača naloga


Ko boste sami s seboj dorekli stil fotografiranja, je dobro če poiščete kakšno priporočilo. Veliko mnenj lahko najdete na spletu, še najlažje pa je, če se pozanimate pri prijateljih. Ti vam bodo svetovali na podlagi lastnih izkušenj in te informacije bodo za vas neprecenljive.


3. Preverite termin


Pomembno je, da se pravočasno začnete zanimati za fotografa. Najboljši fotografi so precej zasedeni, zato je rezervacijo potrebno opraviti precej prej. Predlagamo vam, da fotografa iščete že na samem začetku, skupaj z iskanjem lokacije poroke. Najboljše je, če teh nekaj izbranih fotografov povprašate po razpoložljivosti.


4. Sestanek


Prav tako pomembna kot samo fotografiranje, je tudi energija med vami in fotografom. Le ta mora biti sproščena in pozitivna. Če se ne boste ujeli na sestanku, se bo to videlo na fotografijah. Prav tako vam bo fotograf v živo še lažje predstavil proces dela, vi pa njemu svoja pričakovanja. Tega koraka ne preskočite!

5. Stroški


Pomembno je da vnaprej veste, kaj vse lahko pričakujete. Natančno se pomenite s fotografom glede paketa ki vam ga ponuja in morebitnih dodatnih stroškov. Ker je ponudba ponavadi široka, se točno dogovorite glede predporočnega fotografiranja, izdelave foto knjige, izdelave zahval, načina dostave fotografij, morebitnih potnih stroškov, itd... Večina fotografov vam bo ponudbo že sama predstavila, spet drugi pa vam bodo predstavili le osnovo. Če je ponudba preveč dobra, da bi bila resnična, preverite drobni tisk.


6. Predporočno fotografiranje.


Če ste se odločili za fotografa, ki ponuja predporočno fotografiranje, je to idealna priložnost, da preizkusite sodelovanje. Začutili boste medsebojno energijo in videli končni izdelek. Poleg tega bo tu generalka tudi za vas. Tako boste na dan vaše poroke bolj sproščeni in boste vedeli kaj pričakovati.

7. Zadnje priprave


Ko boste že vse dogovorjeni, izkoristite fotografa še za zadnje nasvete. Izkušeni fotograf vam bom pomagal odgovoriti na vsa vprašanja in vam celo postaviti kakšno novo. Prispeval bo tudi kakšno svežo idejo. Ne pozabite, da za razliko od vas, fotograf tega ne počne prvič.
Tako. Upam, da smo vam vsaj malo pomagali pri organizaciji vaše poroke. Morda se proces zdi naporen in kompleksen, ampak če se ga boste lotili pravilno, bo rezultat samo veselje. Polagamo vam na srce, da se iskanja lotite pravočasno in z jasno vizijo. Video: Sašo Vavtar Fotografije: Nadica Petrova Styling & Flowers: Slovenia dream makers MUA: Maja Ana Repar

Models: David Jovanović & Stela Fon

Dress: Poročni Salon White Couture

Suit: MORRO SartorialeComments


bottom of page